beof.net http://www.beof.net een weblog Fri, 29 Jul 2016 05:17:08 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.11 Wat is de hypotheekrente aftrek? http://www.beof.net/hypotheekrente-2/wat-is-de-hypotheekrente-aftrek/ http://www.beof.net/hypotheekrente-2/wat-is-de-hypotheekrente-aftrek/#respond Fri, 29 Jul 2016 05:16:04 +0000 http://www.beof.net/?p=164 De hypotheekrente is ooit ingevoerd om de verkoop van huizen te stimuleren. In eerste instantie als tijdelijke stimulans, maar de maatregel is blijven bestaan. Inmiddels wel weer een beetje afgebouwd en staat sterk ter discussie.

Bij de hypotheekrente aftrek mag je je inkomen verlagen met het bedrag dat je dat jaar hebt betaald aan rente op je hypotheek en daar weer bij optellen je eigen woningforfait.

Bijvoorbeeld:
jaarloon: 30.000
hypotheekrente: – 4.000
eigenwoning forfait: + 500
belastbaar inkomen: 26.500

In het voorbeeld kan je zien dat je in plaats van over 30.000 slechts over 26.500 inkomstenbelasting betaald. Je krijgt dus feitelijk 3.500 euro belastingvrij. Dit voordeel kan je maandelijks terug laten storten door de belastingdienst of aan het van het jaar in een keer terugvragen in de inkomstenbelastingaangifte. Vooral ondernemers maken daarbij gebruik van accountants zoals IBEO voor kleinere ondernemers en PWC voor grote bedrijven.

Voorwaarden hypotheekrente
1. Het geld moet echt gebruikt zijn voor de aankoop of verbetering van een woning
2. De hypotheekovereenkomst moet bekend zijn bij de belastingdienst. Als je een hypotheek bij de bank hebt, hoef je daar niets op uit te doen. Heb je echter een hypotheek bij familie, vrienden of je eigen bv, dan moet je deze vastleggen bij de belastingdienst
3. Je moet de hypotheekschuld binnen 30 jaar aflossen
4. Mag alleen op eem eigen woning. Heb je bijvoorbeeld ook een vakantiewoning, dan heb je daar geen recht hypotheekrenteaftrek

Veranderingen hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek ligt al jaren onder vuur en wordt gefaseerd afgeschaft. De eerste maatregel is dat je je huis in 30 jaar moet aflossen en dat je nog maar 30 jaar recht hebt op aftrek.

Sinds 2014 wordt ook de aftrek voor de hoogste inkomens verlaagd. Het hoogste belastingtarief 52%. Daarmee is je feitelijke voordeel ook 52% van je hypotheekrente. Dit wordt nu gefaseerd afgebouwd met 0,5% per jaar. Uiteindelijk willen ze dit afbouwen tot 38% in 2041.

Waarschijnlijk zullen er snel nog meer maatregelen genomen worden om de hypotheekeisen strenger te maken. Hierbij moet je denken aan maatregelen dat je meer eigen geld in moet leggen of dat je geen hypotheekrenteaftrek meer krijgt op hypotheken ter verbetering van het huis. We zullen het de komende jaren gaan zien.

]]>
http://www.beof.net/hypotheekrente-2/wat-is-de-hypotheekrente-aftrek/feed/ 0
Voordelen en nadelen van een WOZ-krediet http://www.beof.net/geen-rubriek/voordelen-en-nadelen-van-een-woz-krediet/ http://www.beof.net/geen-rubriek/voordelen-en-nadelen-van-een-woz-krediet/#respond Mon, 21 Jul 2014 08:36:26 +0000 http://www.beof.net/?p=157 Een WOZ-krediet is in feite gewoon een doorlopend krediet, maar dan een met hypotheekverklaring. In gewoon Nederlands: je leent geld van de bank, maar geeft daarbij je eigen woning in onderpand. In het uiterste geval kan de bank je dus verplichten de woning te verkopen om uit de opbrengst de lening af te betalen. In ruil voor deze zekerheid brengt de bank voor de lening een relatief lage rente in rekening.

Een WOZ-krediet kan alleen afgesloten worden over het deel van de woning dat al is afbetaald. Heb je de woning volledig afbetaald, dan kun je meestal tot 150% van de WOZ-waarde lenen. Heb je bijvoorbeeld een derde van de woning afbetaald, dan is het maximum dus 50% van de WOZ-waarde van de woning (een derde van 150%).

De voordelen op een rij

Een WOZ-krediet biedt enorm veel vrijheid. Je mag het geld gebruiken waarvoor je maar wilt. Je enige verplichting is, dat je de lening uiteindelijk weer moet afbetalen. Ben je nog jong, dan moet je in de meeste gevallen maandelijks twee procent van de kredietlimiet afbetalen. Meer mag ook, en je mag ook weer extra lenen zolang je maar binnen de limiet blijft. Pas vanaf je zestigste worden de regels strenger en moet je geleidelijk aan alles afbetalen.

Een belangrijk bijkomend voordeel van een WOZ-krediet is dat er veel minder papierwerk voor nodig is dan voor een hypotheek. Omdat de kredietlimiet wordt gebaseerd op de WOZ-waarde, is er geen taxatierapport nodig. Ook is er geen bezoek aan de notaris nodig om een hypotheekakte te laten opmaken. Een derde voordeel noemden we hierboven al: de rente is relatief laag, omdat je de bank extra zekerheid geeft in de vorm van je woning als onderpand.

Nadelen van een WOZ-krediet

In de meeste gevallen is een WOZ-krediet gunstiger dan andere leenvormen. Maar toch: geld lenen kost geld. De regels voor afbetalen en bijlenen zijn bij een WOZ-krediet zo soepel, dat de verleiding groot is om steeds maar “rood�te blijven staan. Hoe laag de rente ook is, uiteindelijk kunnen de kosten toch behoorlijk oplopen. Ook wordt de lening geregistreerd bij het BKR, waardoor je ruimte om andere leningen aan te gaan afneemt.

Vergeet vooral ook niet dat bij deze kredietvorm je woning fungeert als onderpand. Dat is geen vrijblijvendheid. Als je onverhoopt niet in staat bent de lening af te betalen, kun je werkelijk gedwongen worden je huis te verkopen.

]]>
http://www.beof.net/geen-rubriek/voordelen-en-nadelen-van-een-woz-krediet/feed/ 0
Geld lenen voor duurzame energie http://www.beof.net/geen-rubriek/geld-lenen-voor-duurzame-energie/ http://www.beof.net/geen-rubriek/geld-lenen-voor-duurzame-energie/#respond Mon, 21 Jul 2014 08:34:37 +0000 http://www.beof.net/?p=154 Geld lenen kost geld, maar soms levert het ook wat op. Investeren in duurzame energie is daar een goed voorbeeld van. Bijvoorbeeld: als je zonnecollectoren op je dak laat plaatsen, heb je eenmalig hoge kosten voor de aanschaf van de panelen en het inhuren van een installatiebedrijf. (Dat laatste is niet verplicht maar voor de meeste mensen wel aan te raden.) Maar daarna heb je ongeveer 25 jaar lang een lagere energierekening.

Uit de besparing op je energienota verdien je de investering in ongeveer 10 tot 15 jaar terug. Daarna maak je puur winst. De details hangen af van de gekozen financiering. Hoe meer rente je betaalt, hoe langer het afbetalen duurt. Wat dat betreft is er geen verschil tussen geld lenen voor duurzame energie en geld lenen voor welk ander doel dan ook.

Duurzame energie en hypotheek

Je kunt natuurlijk kiezen voor een persoonlijk krediet van bijvoorbeeld Kredietdesk. Hier krijg je het geleende bedrag in één keer uitbetaald en moet je dit in een vaststaand aantal termijnen terugbetalen. Maar dat is lang niet altijd de voordeligste vorm om een investering in duurzame energie te financieren. De overheid ziet graag dat burgers hun woning verduurzamen. In veel gevallen betaal je door maatregelen in de belastingsfeer per saldo minder rente op je hypotheek, dan je aan rente ontvangt voor je spaargeld. Dus zelfs als je voldoende spaargeld hebt, kan het lonen om een (extra) hypotheek af te sluiten.

De lening moet dan wel aangewend worden voor een doel waar deze regeling voor is bedacht. De plaatsing van zonnecollectoren voldoet bijna altijd aan de voorwaarden, net als bijvoorbeeld verbetering van de isolatie van de woning. Als je aan de voorwaarden voldoet, dan kun je een iets hogere hypotheek afsluiten: 106% in plaats van 105% van de woningwaarde. Ook blijft bij de inkomenstoets maximaal 8.000 euro aan investeringen voor energiebesparing buiten beschouwing.

Welke hypotheekvorm en welke geldverstrekker?

Alle banken zijn gebonden aan dezelfde regels om te bepalen hoeveel je mag lenen. Ook de regels om de extra ruimte te berekenen voor maatregelen waardoor je energie bespaart, zijn voor alle banken gelijk. Eigenlijk maakt het dus weinig uit of je bij bank A of bank B je hypotheek afsluit.

Maar misschien overzie je niet goed hoe je de verschillende mogelijkheden tegen elkaar moet afwegen. In dat geval kun je het beste een adviseur raadplegen die dat overzicht wel heeft, en die de tijd neemt om je uit te leggen waar je op moet letten. Een gedegen advies kan je veel geld schelen.

]]>
http://www.beof.net/geen-rubriek/geld-lenen-voor-duurzame-energie/feed/ 0
Auto lening met hypothecaire consumptieve financiering http://www.beof.net/doel-hypotheek/auto-lening-met-hypothecaire-consumptieve-financiering/ http://www.beof.net/doel-hypotheek/auto-lening-met-hypothecaire-consumptieve-financiering/#respond Thu, 11 Jun 2009 13:09:30 +0000 http://www.beof.net/?p=76 nieuwe autoSommige zaken zoals een auto of een nieuwe wasmachine kosten veel geld. Geld dat u in veel gevallen niet direct heeft. Om toch over deze dure consumptieve goederen te kunnen beschikken wordt vaak een lening aangegaan. Een manier om een lening voor een auto te krijgen is door deze te financieren met uwhypotheek.

Voorbeelden van consumptieve uitgaven zijn een autolening, de aanschaf van elektronica of witgoed, het inlossen van andere leningen of een exotische vakantie. Dergelijk zaken kosten veel geld waarvoor veelal een lening wordt afgesloten.

In veel voorkomende gevallen wordt een aparte lening afgesloten maar ook dehypotheek wordt vaak voor consumptieve doeleinden gebruikt.

Auto financieren
Een treffend voorbeeld van een hypothecaire consumptieve financiering is een autofinanciering. De aanschaf van een auto, nieuw of tweedehands, is een prijzige aangelegenheid waarvoor een lening kan worden afgesloten.

Een lening voor een auto is echter prijzig. Afhankelijk van de gekozen financieringsvorm betaalt u een relatief hoge rente en heeft de lening een langere looptijd dan de economische levensduur van de auto.

Blijkens onderzoek van het CBS gaan auto’s steeds langer mee. Wenst u echter nog een goede inruilwaarde voor uw auto dan kunt u de auto het beste na ongeveer 3 a 4 jaar inruilen. Ruilt u de auto later in ontvangt u een lager bedrag aan restwaarde, rijdt u de auto de gehele levensduur krijgt u wellicht nog de slooppremie.

In alle gevallen heeft de auto echter een levensduur die korter is dan de looptijd van de lening die u ten behoeve van de auto bent aangegaan. U betaalt dus uiteindelijk nog rente voor de autofinanciering terwijl u deze niet meer in bezit heeft!

Bij sommige leningvormen kunt u de looptijd van de lening afstemmen op de te verwachte levensduur van de auto. Houdt u dan echter rekening met hogere kosten van de lening. U lost de lening immers versnelt af.

Waarom dan een autofinanciering?
Ondanks de relatief hoge kosten is een autofinanciering een goede mogelijkheid om een auto te kunnen bezitten. Soms is het beroepsmatig noodzakelijk om een auto te rijden. Laat uw financiële situatie het niet toe om uit eigen geld een auto aan te schaffen? Dan kunt u een autolening aangaan.

Houdt bij het afsluiten van een autofinanciering echter rekening met uw inkomsten en uitgaven patroon, zowel nu als in de (nabije) toekomst. Stel uzelf steeds enkele vragen als:

  • Kan ik de financiële verplichtingen die de autofinanciering met zich meebrengt wel betalen? Denk hierbij aan de maandelijkse rente en aflossingsverplichting van de lening.
  • Ben ik in staat om de lening op (relatief korte) termijn terug te betalen mocht dit noodzakelijk zijn?

Moet u, één of beide, bovenstaande vragen met “nee�beantwoorden is geld lenen voor de aanschaf van een auto wellicht niet verstandig. Leen dus altijd verantwoord!

Hoe financier ik een auto?
Een autofinanciering kan op diverse manieren geregeld worden. Hierbij kunt u denken aan een persoonlijke lening, doorlopend krediet of hypothecaire lening. Welke lening voor u het meest geschikt is, ligt vooral aan uw persoonlijke situatie. Een financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.

Het verschil tussen de diverse leningmogelijkheden zit vooral in de kosten, looptijd van de lening en de zekerheid op terugbetaling van de lening voor de geldverstrekker.

Waar financier ik een auto
Een autofinanciering kunt u bij diverse financiële instellingen afsluiten. Van traditionele banken tot financieringsmaatschappijen. Ook bij de meeste autodealers kunt u terecht voor een persoonlijk toegesneden financieringsvoorstel.

Welke financieringsmaatschappij en financieringsmethode het beste bij u past is persoonlijk. Leen in ieder geval verantwoord en laat u goed informeren!

]]>
http://www.beof.net/doel-hypotheek/auto-lening-met-hypothecaire-consumptieve-financiering/feed/ 0
Fiscus keurt voorstel halal-hypotheek af http://www.beof.net/nieuws/fiscus-keurt-voorstel-halal-hypotheek-af/ http://www.beof.net/nieuws/fiscus-keurt-voorstel-halal-hypotheek-af/#respond Tue, 29 Jul 2008 11:50:03 +0000 http://www.beof.net/?p=75 fiscusHet blijft voorlopig onmogelijk in Nederland een islamitisch verantwoorde hypotheek af te sluiten. De Belastingdienst heeft een constructie met een alternatief voor de renteaftrek van Bilaa-Riba Islamic Finance Leiden afgekeurd. De hypotheekverstrekker laat woensdag weten de handdoek in de ring te gooien.

Het alternatief houdt in dat klanten geen renteaftrek maar winstopslag betalen. Moslims mogen geen rente betalen omdat dat volgens de islam een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering is.

Volgens Bilaa-Riba is het alternatief wel aftrekbaar, maar de Belastingdienst heeft daar ‘helaas opnieuw negatief op gereageerd’. Hierdoor wordt de zogenoemde halal-hypotheek te duur, stelt de hypotheekverstrekker.

Op korte termijn is er geen zicht op een positieve beoordeling, waardoor het bedrijf alle marktactiviteiten stopt. Volgens de Rabobank zijn er in Nederland zo’n tweehonderdduizend geïnteresseerden voor een hypotheek die ‘islamproof’ is. Bij Bilaa-Riba hadden zich enkele duizenden van hen gemeld.

Constructie
Het is niet de eerste keer dat Bilaa-Riba de Belastingdienst een constructie voorlegt om een hypotheek mogelijk te maken waarover moslims geen rente hoeven te betalen.

Vorig jaar keurde de fiscus ook een voorstel af. Het ministerie van Financiën wilde woensdag niet inhoudelijk reageren.

Obstakels
De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten schreven in een dit voorjaar verschenen studie dat de renteaftrek en de overdrachtsbelasting de grootste obstakels zijn voor islamitische hypotheken.

De financiële toezichthouders lieten weten dat deze markt in Engeland wel bloeit, omdat de wet daarvoor is gewijzigd. De Britse overheid wil Londen ontwikkelen tot het financieel centrum voor islamitisch bankieren in Europa.

]]>
http://www.beof.net/nieuws/fiscus-keurt-voorstel-halal-hypotheek-af/feed/ 0
Problemen in Makelaarsbranche http://www.beof.net/nieuws/problemen-in-makelaarsbranche/ http://www.beof.net/nieuws/problemen-in-makelaarsbranche/#respond Tue, 17 Jun 2008 14:33:00 +0000 http://www.beof.net/?p=70 makelaarHet gaat niet goed met de makelaarsbranche. Bijna dertig procent van de kantoren draait verlies. Eén op de vijf dreigt zelfs ten onder te gaan door de concurrentie in de branche. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) bevestigt tegenover GPD-dagbladen.

Er komen steeds meer makelaars bij, terwijl de huizenverkoop nagenoeg gelijk is gebleven. Er zijn momenteel dus te veel mensen die in dezelfde vijver vissen. Sinds 2001 hoeft een makelaar niet beëdigd te worden, dit houdt in dat iedereen makelaar kan worden. Het aantal makelaars is dan ook gegroeid. De NVM heeft na de afschaffing van de verplichte beëdiging een eigen benoeming ingesteld die toch nog voor een ‘keurmerk’ zorgt.

In Nederland zijn volgens de NVM zo’n zesduizend professionele makelaars (voorzien van het NVM-keurmerk) actief. De vereniging schat dat er verder tussen de twee- en vierduizend niet-geregistreerde makelaars op de markt zijn.

]]>
http://www.beof.net/nieuws/problemen-in-makelaarsbranche/feed/ 0
Schade hypotheekfraude op notarissen verhalen http://www.beof.net/nieuws/schade-hypotheekfraude-op-notarissen-verhalen/ http://www.beof.net/nieuws/schade-hypotheekfraude-op-notarissen-verhalen/#respond Tue, 03 Jun 2008 12:51:26 +0000 http://www.beof.net/?p=63 notarisDe Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) adviseert haar leden notarissen die zijn betrokken bij hypotheekfraude bij de rechter aan te pakken. Via civiele procedures kan dan worden geprobeerd de geleden schade terug te vorderen.

ANP
Dat zei een woordvoerder van de brancheorganisatie maandag naar aanleiding van een berichtgeving hierover in Het Financieel Dagblad. Hypotheekbanken zouden jaarlijks miljoenen euro’s schade lijden door hypotheken die op basis van valse gegevens zijn verstrekt.

Behalve notarissen zouden wat de NVB betreft ook makelaars, taxateurs en hypotheekbemiddelaars in voorkomende gevallen voor de rechter moeten worden gedaagd.

Arrestatie
Justitie hield vorige week drie notarissen aan op verdenking van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De notarissen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan hypotheekfraude.

De woordvoerder benadrukte dat het er niet om gaat een heksenjacht op notarissen te ontketenen. “Het gaat erom dat de rotte appels uit de hele keten worden verwijderd. Ook als het om hypotheekbanken zelf gaat.”

Vonnis
De NVB voelt zich gesterkt door een vonnis dat de rechtbank in Den Haag vorig jaar wees in een zaak die door hypotheekverstrekker Bank of Scotland was aangespannen tegen een Rotterdamse notaris.

De bank had een hypotheek verstrekt aan de koopster van een woning in Rotterdam op basis van een valse loonstrook en werkgeversverklaring. De verkoper van de woning had ook de hypotheek geregeld.

Het slachtoffer kon al snel de maandelijkse hypotheeklasten niet meer opbrengen. De woning werd geveild tegen een prijs die ruim 60.000 euro lager lag dan de oorspronkelijke taxatie.

Schade
De rechter vond dat de Bank of Scotland door de handelwijze van de bij de transacties betrokken notaris schade had geleden, maar oordeelde ook dat de bank beter had moeten opletten. Daarom hoefde de notaris van de rechtbank maar een deel van de schade betalen.

(c) ANP

]]>
http://www.beof.net/nieuws/schade-hypotheekfraude-op-notarissen-verhalen/feed/ 0
Een op vijf bedrijven last van kredietcrisis http://www.beof.net/nieuws/een-op-vijf-bedrijven-last-van-kredietcrisis/ http://www.beof.net/nieuws/een-op-vijf-bedrijven-last-van-kredietcrisis/#respond Tue, 03 Jun 2008 12:30:50 +0000 http://www.beof.net/?p=64 crisisEen op de vijf (21%) van de Nederlandse ondernemers zegt gevolgen te ondervinden van de kredietcrisis voor hun bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Atradius. Na de Zweden zijn Nederlandse ondernemers daarmee het meest laconiek over de crisis. Atradius voerde het onderzoek uit onder ruim 2.500 bedrijven in Europa, de VS, Mexico en Australië/Nieuw Zeeland.

In de Verenigde Staten ligt het percentage bedrijven dat last heeft van de kredietcrisis ruim drie keer zo hoog: 68%. Ook in Mexico (60%), Italië (58%), het Verenigd Koninkrijk (46%) en Spanje (44%) ondervinden ondernemers veel last van de kredietcrisis.

“Het Nederlandse bedrijfsleven verwacht als gevolg van kredietcrisis moeilijker vreemd kapitaal aan te kunnen trekken, een toename van wanbetaling van hun klanten en problemen bij het vergroten van hun afzet”, aldus de onderzoekers. Nederlandse ondernemers verwachten verder relatief weinig impact op hun eigen resultaten als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis. Zo denkt een kwart van de ondernemingen dat de kredietcrisis geen enkel gevolg voor de Nederlandse economie en hun eigen groei zal hebben.

46% verwacht hooguit een afzwakking van de groei. “In vergelijking: negen van de tien Amerikaanse ondernemers verwachten dat hun bedrijf in de toekomst last krijgt van de kredietcrisis”, zo geeft Atradius aan.

Van de 21% Nederlandse ondernemers die de gevolgen van de kredietcrisis wel vrezen, is 12% direct en 15% indirect blootgesteld aan de consequenties van ‘dubieuze (hypotheek-)leningen’. Wereldwijd ligt het percentage bedrijven dat indirect is blootgesteld aan deze zogenaamde ‘subprime lending’ op 36%, in de VS is dat 46%.

]]>
http://www.beof.net/nieuws/een-op-vijf-bedrijven-last-van-kredietcrisis/feed/ 0
Kapitaalverzekeringen en belastingen http://www.beof.net/verzekeringen/kapitaalverzekeringen-en-belastingen/ http://www.beof.net/verzekeringen/kapitaalverzekeringen-en-belastingen/#respond Tue, 03 Jun 2008 10:17:19 +0000 http://www.beof.net/?p=61 kapitaalWanneer u een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of een hybride hypotheek afsluit dan is hieraan een kapitaalverzekering verbonden. Deze verzekering bouwt kapitaal op uit de door u ingelegde premies waarmee u uiteindelijk (een deel van) de hypotheek kunt aflossen. Deze kapitaalverzekeringen kennen een geheel eigen en vrij ingewikkeld fiscale regeling. Globaal geldt dat een kapitaalverzekering in box 1 een grotere belastingvrijstelling geniet. Maar u moet wel voldoen aan strengere regels. In box 3 gelden flexibelere regels, maar kunt u slechts aanspraak maken op een kleinere vrijstelling.

De vrijstelling in box 1 bedraagt â‚?32.900 en â‚?145.000 per persoon na respectievelijk vijftien en twintig jaar premie betalen. Om hiervan gebruik te kunnen maken dient u zich aan een aantal regels te houden:

  • In de polis of het aanhangsel moet een tekst met de volgende strekking staan: “De begunstigde zal de verzekerde uitkering aanwenden ter aflossing van de eigenwoningschuld in de zin van de Wet Inkomstenbelasting 2001 van de verzekeringnemer, van diens echtgenoot of van degene met wie de verzekeringnemer duurzaam een gezamenlijke huishouding voert;
  • De hoogste jaarpremie mag niet meer bedragen dan tien maal de laagste jaarpremie;
  • U moet minimaal vijftien jaar achter elkaar premie betalen, tenzij u eerder overlijdt;
  • De verzekering moet recht geven op een eenmalige uitkering bij in leven zijn of bij overlijden van u, uw echtgenoot of degene met wie u duurzaam een gezamenlijke huishouding voert;
  • De verzekering moet zijn afgesloten bij een professionele verzekeraar;
  • De maximale looptijd van de verzekering bedraagt dertig jaar.

Let op! Wanneer u tijdens de looptijd van de kapitaalverzekering deze regels schendt dan heeft dit zeer nadelige gevolgen. Het kapitaal dat is aangegroeid minus de betaalde premies wordt dan progressief belast in box 1 zonder gebruikmaking van enige vrijstelling.

Alternatief voor box 1 is het kiezen voor de regeling van box 3. Voordeel hiervan is dat u het opgebouwde kapitaal vrij kunt besteden en niet verplicht aan de aflossing van de hypotheek hoeft uit te geven. Bovendien is het mogelijk om meer dan de hypotheekschuld op te bouwen. Nadeel van de regeling van box 3 is dat u 1,2% belasting per jaar dient te betalen behoudens de algemene vrijstelling van â‚?20.315 per persoon. Dit geldt wanneer er sprake is van een kapitaalverzekering die is afgesloten op of na 15 september 1999.

Wanneer u uw kapitaalverzekering eerder heeft afgesloten, dan geldt in Box 3 een afwijkende extra vrijstelling. Naast de algemene vrijstelling van �20.315 geldt nog een specifieke vrijstelling voor uitkeringen uit kapitaalverzekeringen van �123.428 per persoon. In de regel geldt dat het voor “oude� kapitaalverzekeringen gunstig is om deze in box 3 op te nemen.

Het moge duidelijk zijn dat de fiscaliteit ten aanzien van kapitaalverzekeringen ingewikkeld is. Afhankelijk van de datum van afsluiten van de verzekering, het verzekerde bedrag, verwachtingen en de hoogte van de eigenwoningschuld dient een keuze te worden gemaakt. Laat u hierbij goed adviseren door een deskundige. Een verkeerde keuze kan in de toekomst zeer vervelende financiële gevolgen hebben.

]]>
http://www.beof.net/verzekeringen/kapitaalverzekeringen-en-belastingen/feed/ 0
Wat is een inboedelverzekering? http://www.beof.net/verzekeringen/inboedelverzekering/ http://www.beof.net/verzekeringen/inboedelverzekering/#respond Tue, 03 Jun 2008 10:14:53 +0000 http://www.beof.net/?p=60 inboedelWanneer u een huis koopt, zijn er verschillende belangrijke zaken die verzekerd kunnen worden. Het huis op zich is wettelijk verplicht te verzekeren met een opstalverzekering. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om de inboedel van uw woning goed te verzekeren. Ingeval van diefstal, brand of beschadiging hiervan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. U heeft de keuze tussen een eenvoudige brandverzekering tot aan een zeer uitgebreide inboedelverzekering.

Zoals met zoveel financiële zaken is ook een inboedelverzekering of woon verzekering maatwerk. Wanneer u bijvoorbeeld in het bezit bent van enkele kostbare zaken, zoals juwelen en antiek, dan is het verstandig om de inboedelverzekering uit te breiden met een speciale kostbaarhedenmodule. Daarnaast dient u regelmatig na te gaan of het bedrag waarvoor uw inboedel verzekerd is nog toereikend is. Veel inboedelverzekeringen worden automatisch geïndexeerd. De hoogte van het verzekerde bedrag wordt dan verhoogd met de inflatie. Dit betekent echter niet dat hiermee u voldoende verzekerd bent. De indexering houdt immers geen rekening met nieuwe luxe producten die u tussentijds koopt. Ga dus regelmatig na of u nog voldoende verzekerd bent.

Wanneer u voor een hoger bedrag verzekerd bent dan dat uw inboedel waard is, dan bent u zogezegd “oververzekerd� In dat geval krijgt u toch maar maximaal de waarde van uw inboedel vergoed. U heeft dan jarenlang teveel premie betaald. Wanneer u voor een lager bedrag verzekerd bent dan de waarde van uw inboedel, dan bent u “onderverzekerd� U krijgt dan slechts maximaal het verzekerde bedrag uitgekeerd. Het verschil is dan voor uw rekening.

Er zijn in hoofdzaak twee manieren om de waarde van uw inboedel vast te stellen. Allereerst kunt u een inventarisatie maken van uw bezittingen en de waarde hiervan. Op deze manier krijgt u een zeer gedetailleerde en veelal juiste waardering van uw inboedel. Dit brengt echter wel veel werk met zich mee. Ten tweede is het vaak mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij de waarde van uw inboedel berekend op basis van uw woonsituatie en inkomen. Dit is uiteraard een minder gedetailleerde wijze en kan dan ook leiden tot afwijkingen.

]]>
http://www.beof.net/verzekeringen/inboedelverzekering/feed/ 0